2

Koningin Beatrix gaat met pensioen

Nederland krijgt straks een nieuwe koning. De 75-jarige koningin Beatrix geeft op 30 april de fakkel door aan haar oudste zoon, Willem-Alexander. Die lijkt er helemaal klaar voor.

 

Beatrix kondigde onverwacht haar afscheid aan in een korte toespraak op de Nederlandse televisie. Ze heeft een feestelijk moment gekozen om troonsafstand te doen. De Nederlandse koningin heeft immers net haar 75e verjaardag gevierd.
En 2013 is nog om andere redenen een bijzonder jaar voor onze noorderburen. ‘Aan het einde van dit jaar zullen wij herdenken dat ons land tweehonderd jaar geleden een koninkrijk werd’, zei Beatrix. Het ideale moment voor een nieuwe koning, zo vond ze.

 

Prins Pils
Beatrix, die sinds 1980 op de troon zit, stond aanvankelijk bekend als een harde tante. Later werd ze dan toch populair bij de bevolking. Dat zie je elk jaar op Koninginnedag, wanneer miljoenen Nederlanders in oranje plunje door de straten hossen.
Haar opvolger, Willem-Alexander (op de foto naast zijn moeder), was als jonge prins een echt fuifbeest. De Nederlandse roddelpers noemde hem Prins Pils. Maar volgens kenners is Willem-Alexander, die straks 46 wordt, helemaal klaar voor het koningschap.

 

En bij ons?
Beatrix heeft gewacht tot haar 75e om de scepter door te geven. Onze koning, Albert II, is enkele jaren ouder. Maar hij lijkt nog niet aan aftreden te denken.
Sommige koningskenners denken dat Albert volgend jaar, na de verkiezingen, plaats ruimt voor prins Filip. De koning wordt dan tachtig.

 

Lees meer

 

Bron foto: Corbis